SA2TMS rapporterar

Nu för något annorlunda: förra veckan skrev jag och tre andra i stan prov för amatörradiocertifikat efter att ha haft en studiecirkel runt detta i cirka en månad. FURA har skrivit lite kort om det, vilket kan läsas via denna länk. Där finns även en oerhört fotogenisk bild på mig!

Hursom damp själva licensen ner i brevlådan idag, stämplad och allt. Callsign (även känt som signal) blev SA2TMS, där SA2 är beteckningen för Sveriges nordligaste distrikt och TMS är vad jag valde som suffix i all enkelhet.

SA2TMS - med rätt att
sända!

SA2TMS - med rätt att sända!

Nu frågar sig läsaren kanske vad detta ska vara bra till. Som allt annat det här året kretsar detta såklart rund scube och våra månidéer. En av dessa är en låghastighetslänk mellan Jorden och sonden, och detta är något vi gärna testar på marken gott om tid i förväg. Planen för det är att placera en sändare och en mottagare på c:a 100 km avstånd (atmosfärens tjocklek) samt sända med en effekt som motsvarar det vi kommer få emot om vi har säg 5W på månen - någonstans runt 1 µW (mindre än en WiFi-accesspunkt men mer än en MP3-FM-sändare). På detta blir det troligtvis något störkänsligt protokoll som JT65 eller PSK31.

Det blev även återigen att lyssna efter internationella rymdstationen ISS förra helgen, ett evenemang framförallt arrangerat av Petter Karkea. Vi fick inte kontakt med någon ombord, men vi (läs: Peter SA2BLV) lyckades lämna ett meddelande i ISS brevlåda. Tydligen ska det stå på ARISS hemsida, men det närmaste jag hittar är att den snappat upp att det är Peter som skickat något. Men en kul utflykt likväl!

Deltagare vid Omberget 2015-06-28. CC-BY-SA Petter
Karkea

Deltagare vid Omberget 2015-06-28. CC-BY-SA Petter Karkea

En något mer underhållande användning blir nog att hålla kontakt med ordentliga handradios under något gummibåtsrejs nedför Umeälven senare i sommar.

Slut för denna gång!